Visdomständer

Om visdomständer

Här beskrivs några av de vanligaste visdomstandsproblemen:

Pericoronit: betyder inflammation runt tandkronan. Detta är vanligast kring erupterande tänder. Alltså tänder som är på väg upp ur benet och genom tandköttet. På vuxna är det då visdomständerna detta kan drabba. Det kan leda till värk, svullnad, gapsvårigheter och ibland feber. Vanligaste anledningen är att när tanden har erupterat till hälften ur tandköttet blir det tandköttsfickor runt tanden. I dessa fickor kan bakterier lätt kolonisera och skapa problem en inflammation och infektion.

Trångställning: innebär att visdomstanden erupterar alldeles för nära tanden framför. Eller att den försöker eruptera men inte kan det på grund av att den ligger an mot tanden framför. Detta kan leda till pericoronit, smärta och orsaka problem för tanden framför.


Felaktig eruptionsriktning: kan betyda att tanden kommer ut i ett felaktigt läge. Detta kan orsaka flera problem, såsom skavsår, inflammationer, smärta och skador på tanden framför.

Cystor: är inte så vanligt men ändå ett problem som bör nämnas, cystan är helt benign och hindrar tanden från eruption. Dock är det viktigt att tanden och cystan tas bort då den kan fortsätta expandera.

En person undersöker tandröntgenbilder på en ljuslåda, med fokus på detaljerade närbilder av tänder och käkstrukturer. I Eskilstuna görs en sådan noggrann analys ofta av privata tandläkare specialiserade på tandreglering. Röntgenbilderna hålls på plats med tejp.
En privata tandläkare Eskilstuna pekar på en tandröntgen på en monitor samtidigt som han förklarar den för en sittande patient i tandklinikens lugna miljö.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen för visdomständer är ofta att man spolar ur fickorna och gör rent runt tanden, då brukar inflammationen lugna ned sig. Om visdomstanden ser ut att kunna komma upp rätt och om plats finns kan man låta den komma upp och sitta kvar. Däremot om tanden ser ut att eventuellt kunna skada tanden framför eller man misstänker att den ej kommer kunna komma upp rätt så bör tanden tas bort.

Extraktion av visdomständer. Oftast kan en visdomstand tas bort som vilken annan tand som helst. Man bedövar området och vickar lös tanden och sedan kan tanden plockas ut. Ibland behövs det dock en operation för att ta ut tanden, om visdomstanden sitter svårt till eller om den ej har eruperat tillräckligt.

Man bedövar som vanligt, så patienten ej känner något, sedan läggs ett litet snitt i tandköttet för att kunna se tanden. Ibland kan man även behöva borra bort lite ben för att komma åt tanden. Efteråt sys såret ihop och patienten får instruktioner om munhygien och om tanduttagningen. Ofta kan smärta och viss svullnad uppstå efter en tanduttagning, det är normalt. Om receptfria läkemedel ej hjälper mot värken, eller om feber eller svullnad uppstår så bör du kontakta oss!


När ska jag gå till tandläkaren för en visdomstand?

Att veta när man ska gå till tandläkaren för en visdomstand är viktigt. Om tanden har brutit fram och orsakar smärta och svullnad i tandköttet eller käken, kan det vara dags att boka tid. En operation av en visdomstand kan behövas om det finns risk för infektion eller om blödning uppstår. Under operationen används ofta lokalbedövning för att minska smärtan. Efter ingreppet kan svullnaden och smärtan vara mest märkbar under första dagarna. Det är viktigt att följa tandläkarens råd för läkningsprocessen.

Om visdomstanden behöver opereras bort, kan det vara en tandutdragning som görs. Under behandlingen kommer bedövningen att hålla smärtan borta, men det kan fortfarande göra ont efteråt. Användning av smärtstillande medel rekommenderas under första dygnet och de första dagarna efter behandlingen. Om tanden har tagits bort, kan det kännas obehagligt med en dålig smak i munnen. Genom att skölja munnen och använda en kompress kan man lindra obehaget.

Ta bort en visdomstand genom extraktion

Att ta bort en visdomstand genom extraktion är ett vanligt ingrepp hos en tandläkare. En visdomstand är vanligtvis frambruten i underkäken och kan orsaka problem med tandkött och tänder om den inte avlägsnas. Det kan bli nödvändigt att operera bort en visdomstand om den har bryta fram fel, vilket kan leda till karies eller andra komplikationer som kan uppstå.

Under ingreppet kommer bedövning att ges för att minimera obehag. Efter att visdomstanden har tagits bort kan såret i kinden och tandkött ta tid att läka. Det är viktigt att följa tandläkarens råd och kontakta din tandläkare om du upplever svårighet att öppna munnen eller andra problem i delar av ansiktet.

Ta bort en visdomstand genom kirurgi

Visdomstand är vanligtvis en tand som kommer fram i sena tonåren eller tidig vuxenålder. I vissa fall kan det bli nödvändigt att ta bort visdomstanden om den orsakar problem som karies eller svårt att gapa. När en visdomstand behöver opereras bort, kontaktar man sin tandläkare för att diskutera ingreppet. Det kan krävas bedövning och öppna munnen för att dra ut en visdomstand utan komplikationer.

Under utdragningen av visdomstanden kan tandkött och delar av ansiktet påverkas. Efter att visdomstand har tagits bort är det viktigt att sköta såret noggrant för att undvika komplikationer som kan uppstå. En frambruten visdomstand i underkäken kan orsaka besvär och det kan vara nödvändigt att avlägsnas genom kirurgi. Folktandvården erbjuder stöd och hjälp för att hantera dessa situationer.

Vad du kan förvänta dig när du tar bort visdomständer

Att dra ut en visdomstand är en vanlig procedur som många människor genomgår. När en visdomstand behöver tas bort, kan det ibland vara nödvändigt att ta bort den genom en operation för att ta bort visdomstanden. Detta är särskilt vanligt om tanden är delvis frambruten eller orsakar en fördjupad tandköttsficka. Besöker du folktandvården, kan du förvänta dig att proceduren tar minst två timmar och att du kan uppleva att det blir svårt att gapa efteråt.

Under tiden efter att visdomstand har tagits bort, är det viktigt att följa vårdplanen för att undvika komplikationer. Om visdomstanden är opererat bort, kan det finnas en risk för infektion eller blödning. Smärta och svullnad är också vanliga symptom. Behandlingstiden för återhämtning varierar, och vissa kan behöva dra ut en tand om det uppstår problem med andra visdomständer i över- och underkäken. Kom ihåg att alltid rådfråga din tandläkare för att få rätt vägledning.

Före ingreppet

Innan tanden ska bort en tand är det viktigt att boka tid hos tandläkaren för att diskutera eventuell utdragning av visdomstand. Många visdomständer behöver opereras bort, särskilt om de orsakar problem. Vanligtvis inträffar detta runt 20 års ålder.

Själva ingreppet

Själva ingreppet innebär ofta att man behöva operera bort en visdomstand genom operation. Under ingreppet kan man behöva ta värktabletter för att hantera smärtan efter en operation. Svullnad och blåmärken kan förekomma under de första 2-3 dagar efteråt.

Efter ingreppet

Efter ingreppet är det viktigt att följa tandläkarens råd för att minimera risken för komplikationer. Dragit ut en tand kan leda till att finns det risk för öka risken för infektioner om man inte sköter om området ordentligt. Om levrat blod eller andra problem uppstår, bör man omedelbart kontakta tandläkaren.

Uppföljningsbesök

Uppföljningsbesök är avgörande för att säkerställa att allt läker som det ska. Visdomstand varierar i hur de påverkar individens hälsa, och ett regelbundet besök kan hjälpa till att identifiera eventuella framtida problem med en visdomstand.

Möjliga komplikationer

Möjliga komplikationer kring en visdomstand kan vara olika och påverka individens hälsa. En visdomstand kommer ofta med flera problem, som inflammation eller infektion. Om en visdomstand orsakar smärta kan det vara nödvändigt att söka hjälp för att åtgärda problemen. I vissa fall kan komplikationerna vara så allvarliga att de kräver kirurgi. Det är viktigt att vara medveten om att symtomen kan variera och att det ibland går bort av sig själv, men andra gånger kan det ta flera besök hos tandläkaren för att lösa problemen med en visdomstand.

Återhämtning efter visdomstandsextraktion

Efter en visdomstandsextraktion är det viktigt att följa tandläkarens råd för att främja läkning och förhindra komplikationer. Här är vad du kan förvänta dig:

  • Blödning - Det är normalt med viss blödning under de första 24 timmarna.
  • Svullnad - Svullnad är vanligt och brukar nå sin topp efter 2-3 dagar.
  • Smärta - Viss obehag är att vänta, men det kan hanteras med smärtstillande som din tandläkare rekommenderar.
  • Begränsad käköppning - Du kan uppleva svårigheter att öppna munnen helt under några dagar.

Återhämtningstiden varierar från person till person, men de flesta kan återgå till normal aktivitet inom några dagar. Fullständig läkning av tandköttet tar dock flera veckor.

Komplikationer att vara medveten om

Som med alla medicinska ingrepp finns det vissa risker förknippade med visdomstandsextraktioner. Dessa inkluderar:

  • Torr alveolit (dry socket) - När blodkoaglet som formar sig i tanduttaget efter extraktion lossnar eller upplöses för tidigt.
  • Infektion - Även om det är ovanligt, kan infektioner förekomma efter operationen.
  • Nervskada - I sällsynta fall kan nerver som går nära visdomständerna skadas, vilket kan orsaka domning i läpp, tunga eller haka.
  • Sinus-problem - Övre visdomständer sitter nära bihålorna, och i vissa fall kan en extraktion skapa en öppning mellan munnen och bihålan.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa komplikationer är relativt ovanliga, särskilt i händerna på en erfaren tandläkare eller käkkirurg.

Förebyggande åtgärder och skötsel

Om dina visdomständer har kommit fram utan problem, är det viktigt att du tar hand om dem på samma sätt som dina andra tänder:

  • Borsta noga två gånger om dagen, med särskild uppmärksamhet på de bakre områdena
  • Använd tandtråd dagligen
  • Skölj med munvatten för att nå områden som är svåra att komma åt
  • Besök tandläkaren regelbundet för kontroller

Om tandläkaren har identifierat potentiella problem med dina visdomständer, men inte rekommenderat omedelbar extraktion, kan regelbundna kontroller hjälpa till att upptäcka eventuella förändringar tidigt.

Myter om visdomständer

Det finns många myter och missuppfattningar om visdomständer. Låt oss reda ut några av dem:

Myt: Alla visdomständer måste tas bort.

Sanning: Nej, visdomständer som kommer fram korrekt, är friska och inte orsakar problem kan lämnas kvar.

Myt: Visdomstandsextraktioner är extremt smärtsamma.

Sanning: Modern tandvård har gjort stora framsteg när det gäller smärtlindring och bedövning. De flesta patienter upplever bara mindre obehag under återhämtningen.

Myt: Om det inte gör ont, behöver du inte oroa dig för dina visdomständer.

Sanning: Problem med visdomständer kan utvecklas utan smärta, vilket är varför regelbundna tandläkarbesök och röntgenundersökningar är viktiga.

Myt: Visdomständer orsakar trängsel i framtänderna.

Sanning: Forskare är fortfarande oeniga om detta. Vissa studier tyder på att visdomständer kan bidra till trängsel, medan andra inte hittar något direkt samband.

Hur mycket kostar det att ta bort en visdomstand?

Att ta bort en visdomstand kan variera i kostnad beroende på flera faktorer. Generellt sett kan priserna ligga mellan 2 000 och 5 000 kronor per tand. Kostnaden påverkas av tandläkarens erfarenhet, tandens läge och svårighetsgraden av ingreppet. Om tanden är delvis genombruten eller ligger i en svåråtkomlig position kan det kräva mer avancerad behandling, vilket ökar kostnaden.

Det är också viktigt att tänka på att vissa försäkringar kan täcka en del av kostnaden för borttagning av visdomständer. Det är därför rekommenderat att kontrollera med sin tandläkare eller försäkringsbolag för att få en tydlig uppskattning av vad man kan förvänta sig att betala. Att investera i tandvård kan spara dig från framtida problem och kostnader.

En tandmodell som visar upp ett tandimplantat mellan två naturliga tänder på vit bakgrund, som illustrerar precisionen och omsorgen som tandläkare eskilstuna tillhandahåller.

Hur mycket kostar det att ta bort en visdomstand?

Att ta bort en visdomstand kan variera i kostnad beroende på flera faktorer. Generellt sett kan priserna ligga mellan 2 000 och 5 000 kronor per tand. Kostnaden påverkas av tandläkarens erfarenhet, tandens läge och svårighetsgraden av ingreppet. Om tanden är delvis genombruten eller ligger i en svåråtkomlig position kan det kräva mer avancerad behandling, vilket ökar kostnaden.

Det är också viktigt att tänka på att vissa försäkringar kan täcka en del av kostnaden för borttagning av visdomständer. Det är därför rekommenderat att kontrollera med sin tandläkare eller försäkringsbolag för att få en tydlig uppskattning av vad man kan förvänta sig att betala. Att investera i tandvård kan spara dig från framtida problem och kostnader.

Vanliga frågor om visdomständer

Hur vet jag om mina visdomständer behöver tas bort?

Din tandläkare kommer att bedöma detta baserat på röntgenbilder, din munhälsa och eventuella symptom. Tecken på att extraktion kan behövas inkluderar smärta, återkommande infektioner, skador på närliggande tänder, tandköttssjukdom eller cystor.

Kan jag flyga efter en visdomstandsoperation?

Det är bäst att vänta åtminstone 24-48 timmar efter operationen innan du flyger, då förändringar i kabintrycket kan påverka blodkoagulationen och orsaka smärta. Rådfråga alltid din tandläkare om din specifika situation.

Hur länge varar smärtan efter en visdomstandsextraktion?

Den akuta smärtan brukar avta inom 3-4 dagar, men mild ömhet kan kvarstå i upp till två veckor. Om smärtan ökar efter några dagar eller är mycket intensiv, kontakta din tandläkare då det kan vara tecken på komplikationer.

Kan jag borsta tänderna efter operationen?

Ja, men var försiktig runt operationsområdet under de första dagarna. Din tandläkare kommer att ge dig specifika instruktioner, men generellt kan du börja borsta försiktigt samma dag men undvika operationsområdet i 24 timmar.

Vad ska jag äta efter en visdomstandsextraktion?

De första 24-48 timmarna rekommenderas mjuk mat som yoghurt, smoothies, puréer, gröt och potatismos. Undvik heta, kryddstarka, knapriga eller hårda livsmedel, samt att använda sugrör vilket kan störa blodkoaglet.

Är det normalt att känna en bit av något hårt där tanden fanns?

Efter en extraktion kan du ibland känna små benfragment som arbetar sig genom tandköttet under läkningsprocessen. Dessa små fragment är vanligtvis ofarliga och försvinner av sig själva, men om de orsakar obehag bör du kontakta din tandläkare.

Flygfoto över en stad med en stor kyrka till vänster, en bro över en vattenmassa, byggnader och gröna träd överallt. Himlen är klar utan några moln synliga; i närheten hittar du utmärkta tjänster som tandreglering Eskilstuna för alla dina tandvårdsbehov.

Lättillgänglig vård när du behöver

Mitt i centrala Eskilstuna

Kliniken är belägen mitt i centrala Eskilstuna, Kungsgatan 22. Hör gärna av dig för att boka en tid eller boka online! 016 – 14 65 40

Öppettider

Måndag 08.00-16.30

Tisdag 7:30-16:00

Onsdag 7:30-16:00

Torsdag 7:30-15:45

Fredag Stängt

Telefontider

Mån-tors 9:00-15:00

Rulla till toppen