Tandgnissling

Tandgnissling

När inträffar tandgnissling?

Tandpressning och tandgnissling kallas för bruxism. Många lider av detta men vet inte om det. Oftast märker tandläkaren det på tändernas ytor, det kan vara så kallade slipfacetter på dem och patienten kan vara öm de involverade tänderna. Gnisslingen eller pressningen är något som patienterna gör omedvetet. Oftast görs detta i sömnen, vilket kan resultera i att man vaknar och har ont och känner stelhet i käklederna, huvudvärk och ömma tänder. Käkmuskulaturen är otroligt stark och kan ge en sammanbitningskraft upp till 100 kg. Ligger man då en hel natt och pressar, gnisslar och arbetar med käkarna så påverkas tänderna, musklerna, käkleden och ligament.


En ung kvinna med hästsvans klädd i en vit tröja håller en tydlig dental aligner upp till sina tänder mot en gul bakgrund, vilket visar upp precisionen i tandreglering av Eskilstuna.

Som tidigare nämnt så görs detta oftast utan att man vet om det, vanligast i sömnen, men även när man tar i eller koncentrerar sig. Exempelvis om man arbetar koncentrerat framför en dator eller kör bil, men även när man tar i som till exempel på gymmet. Vissa patienter pressar och gnisslar mer när de är stressade eller utmattade. Vissa patienter lider av kraftig huvudvärk, spänningshuvudvärk, antingen direkt på morgonen när de vaknar eller att det kommer krypande under dagen. Andra känner ingenting, men man ser tydligt på tänderna att man gnisslar och pressar under natten

Därför är det viktigt att det upptäcks och behandling kan sättas in. Det finns flera olika sorters behandlingar, allt från enkla hemövningar med exempelvis stretching av muskulaturen, till bettskena som används nattetid för att få tuggmuskler och käkleden att slappna av samt minimera risken för fortsatta tandskador.

Varför en bettskena?

En bettskena är ett bra sätt att behandla besvär från käkleder och tuggmuskler. Det bettskenan gör är att avlasta vävnaderna i käklederna, avlastar tuggmusklerna och tänderna skyddas mot fortsatt slitage.

Hur länge behöver jag använda skenan?

Bettskenan behöver ibland enbart användas under ett par månader och ibland upp till flera år. Allt beror på orsaken till dina besvär. Skenan ska i första hand användas på natten.

Hur känns det att ha en bettskena?

I början kan det kännas lite obehagligt. Detta brukar gå över när du har använt skenan en tid. I början kan skenan kännas stor och klumpig. Ett bra knep är att stegvis träna att sova med den. Börja med att ha skenan inne 1-2 timmar, kanske under tiden du tittar på film eller läser en bok. När du sedan känner dig bekväm med detta kan du öka på tiden och tillslut även sova med skenan en hel natt!

Generella tips!

Efter att du har använt skenan en tid så kan det vara så att tuggmusklerna slappnar av, då kan det vara läge att slipa och justera din skena igen. Ta då med din bettskena till tandläkaren som justerar skenan. Om du upplever att skenan spänner eller känns obekväm så kan tandläkaren även justera detta!

Bettskenan sköts enligt följande

– Borsta och skölj av skenan varje dag

– Var noga med din egen munhygien

– Förvara skenan fuktigt när den inte används

– Bettskenan tål ej kokning eller diskmaskin

– Efter en lång tids användning kan det bildas tandsten och beläggningar på skenan, dessa tas lättast bort om du låter skenan ligga ett par timmar i hälften ättika och hälften vatten. Sedan borstas skenan som vanligt.

Glöm inte att ta med din skena till varje tandläkarbesök!

Rulla till toppen