Implantat

Implantat

När används implantat?

Om du har förlorat en, ett flertal eller alla tänder kan implantat vara ett alternativ. Framförallt om en bro ej är möjlig eller om tänderna runt omkring tandluckan är helt intakta! Ett implantat är en skruv av gjord av titan, skruven sätts in i käkbenet där det får läka in och växa fast i käkbenet. Implantatet blir som tandens rot. På implantatet eller implantaten fästs sedan en porslinskronan alternativt en porslinsbro om flera tänder ska ersättas.

Implantat är idag en av de bästa teknikerna för att återskapa förlorade tänder. Att ersätta tänder med implantat är en lite längre process, detta då det tar tid för implantaten att läka fast käkbenet. Väl på plats fungerar de dock som riktiga tänder. Titan används idag för flertalet olika implantat i kroppen då titan besitter egenskapen att växa samman med käkbenet.

En tandmodell som visar ett tandimplantat mellan två naturliga tänder på en reflekterande yta, som ger insikt i tandreglerande eskilstuna-procedurer tillgängliga genom privata tandläkare Eskilstuna.

Hur lång tid tar behandlingen?

Behandlingen tar lite längre tid då flertalet undersökningar och röntgen måste göras för att avgöra om en implantatoperation är en möjlig och den bästa lösningen. När vi och käkkirurgen har planerat var, hur många och vilken typ av implantat som behövs kommer kirurgen att operera in titanskruvarna i käkbenet. Läkningstiden är normalt två till sex månader. Under inläkningen behöver du inte vara tandlös utan får en temporär lösning av tandläkaren.


När implantaten har läkt in i käkbenet kan tandläkaren ta avtryck på implantaten och skicka det till tandteknikerna som framställer kronan, kronorna eller bron. Sedan provas dessa och kanske justeras. Sedan skruvas de fast i implantaten och det sista kan justeras. Efter ett par dagar eller veckor så ska det kontrolleras igen och slutjusteras. Detta för att du ska få prova att äta och tugga med dem och känna efter hur det känns! Många implantat konstruktioner skruvas fast i själva implantatet, vilket gör att man ibland måste efterdra skruvarna när du har tuggat med dem ett par dagar. Precis som när man har bytt däcken på bilen!

Nedan kan du se en hel över käke som har ersatts med implantat. Alltså när inga tänder finns kvar och man har opererat in 4-6 stycken implantat. Ovanpå dessa skruvas sedan en implantatbro fast.

Munhygien

Viktigt med god munhygien, extra viktigt när du har implantat!

Med implantat är det viktigt att du sköter din munhygien exemplariskt, så att du inte råkar ut för inflammationer och infektioner. Regelbundna kontroller hos oss är också väldigt viktigt för att kunna kontrollera och upptäcka om något problem skulle uppstå.

Rulla till toppen