Parodontit – Tandlossning

Parodontit – Tandlossning

Vad är Parodontit?

Parodontit (tandlossning), orsakas av en bakterieinflammation i tandens fäste. Det första symptomet är att tandköttet blöder när man tar tandtråd eller borstar tänderna. Ju tidigare parodontiten upptäcks och behandlas desto bättre. Bakterier finns normalt i munnen, men de kan ställa till besvär om du slarvar med munhygienen. När man slarvar så får bakterierna lättare fäste på tanden och kryper då gärna ner i fickan mellan tand och tandkött. Fickan (tandköttet) blir då inflammerat och svullnar upp, detta kallas gingivit (tandköttsinflammation).

Så småningom skadas tandens rothinna och käkbenet som tanden är fäst vid. Ju längre tiden går och ju längre bakterierna får orsaka denna inflammation desto mer av rothinnan och käkbenet luckras upp. Tanden kommer bli mer och mer rörlig och till slut kan du tappa den. Förloppet är långsamt och det kan ta tiotals år innan tanden lossnar helt. För att minska risken för infektion/inflammation kan det räcka med tandborstning två gånger per dag.

En dentalmodell av mänskliga tänder är placerad på en vit yta, med en suddig bakgrund inklusive en stol och ett otydligt föremål, vilket återspeglar tandläkarens yrkesmiljö.

Undvik Parodontit

Ett tidigt tecken på parodontit är att tandköttet blöder när du borstar tänderna. Tandköttet svullnar upp och blir blankt, ömt och rött. Man har då drabbats av tandköttsinflammation, gingivit. Gingivit beror på att man inte har lyckats hålla tänderna rena från bakteriebeläggningar, plack. Ett friskt tandkött ska inte blöda, det är blekrosa till färgen, småknottrigt och sluter tätt runt tanden. Du kan bli av med inflammationen på några veckor om du borstar noggrant morgon och kväll samt är mycket noggrann med tandtråden eller mellanrumsborstar. Gör du ingenting kommer inflammationen fortsätta djupare ner.

Stress och sjukdomar som påverkar immunförsvaret, som diabetes, kan öka risken för tandlossning. Vid graviditet kan tandköttet lite vara extra känsligt för inflammationer. Tandlossning är dock ovanligt. Var gärna extra noga med munhygienen när du är gravid så förhindrar du tandköttsinflammation, karies och eventuell tandlossning. Tandlossning är vanligare hos rökare, mer än hälften av de som drabbas av parodontit är rökare. Sambandet mellan rökning och parodontit är bevisat i flertalet studier, anledningen är förmodligen att immunförsvaret försämras av rökningen.

Rökare får inte det första varningstecknet med blödande tandkött, då rökningen gör att blodkärlen drar ihop sig. Detta gör att tandköttet kan se friskt ut även när det är inflammerat. Parodontiten brukar då upptäckas hos tandläkaren. En frisk tandköttsficka bör vara högst tre mm djup. På röntgenbilder kan man tydligt se tandens benfäste och käkbenet runt tanden.

Rulla till toppen