Rotfyllning

Rotfyllning

När används Rotfyllning?

Inuti tanden finns pulpan. Pulpan består av nerver och blodkärl. Om exempelvis ett kariesangrepp, spricka eller annan orsak skadar pulpan så blir pulpan inflammerad. Detta kan göra ont, men inte alltid. När pulpan blir inflammerad kommer den efter en tid att bli invaderad av bakterier. Detta leder till att tandens rotkanalsystem blir infekterat. Infektionen orsakar då ofta besvär i form av värk, ömhet eller att infektionen kan sprida sig. I dessa fall behövs en rotfyllning.

Kroppens eget försvar kan inte komma åt bakterierna, därför måste tanden rotkanaler rengöras från bakterier och sedan rotfyllas. Efter en lyckad rotbehandling med rotfyllning kan tanden fungera som vanligt igen förutom att tanden inte kan känna av kallt eller varmt.

Om du har efter en rotbehandling har besvär ett par dagar är det helt normalt. Tanden kan både vara öm, känslig och ibland även ge viss värk. Men om du får feber, svullnar upp eller värk som inte går över, ring oss direkt. Kontakt

En person pekar på dentala röntgenbilder som visas på en datorskärm. Skärmen visar olika röntgenbilder av tänder och käke, vilket framhäver de avancerade tandreglerande Eskilstuna-tjänsterna som tillhandahålls av privata tandläkare Eskilstuna.

Så här går det till

En rotbehandling ska inte göra ont, man får alltid bedövning om så önskar. Om nerven i tanden har dött går det ofta bra utan bedövning. Men vill du ändå ha bedövning så är det bara att säga till! Många blir förvånade när behandlingen är avslutad och klar över att det inte kändes eller gjorde ont. Det enda man får räkna med är att man kommer få gapa en lite längre stund än på de vanliga tandläkarbesöken.

Innan rotbehandlingen kan påbörjas måste tandläkaren undersöka och röntga tanden.

För att sedan komma åt rotkanalerna så öppnas en väg in via tuggytan. Efter detta sätter man en gummiduk runt tanden för att hålla borta bakterierna och för att man rengör rotkanalerna med starka antibakteriella medel. Kanalernas längd mäts, de rengörs och spolas rena.

När kanalerna är rena och helt tomma fylls de sedan igen med ett gummimaterial, detta för att förhindra att bakterierna kan infektera tanden igen. Allra sist fylls öppningen igen på samma sätt som när man lagar ett vanligt hål eller med en porslinskrona om tanden har en lite större skada. Ibland kan det behövas mer än ett besök för att behandla tanden. I dessa fall lägger man i ett antibakteriellt medel tanden som får verka ett par dagar-veckor innan man rotfyller den. Under denna tid har du en provisorisk fyllning i tanden.

Rulla till toppen