Munhygien

Munhygien

Att borsta tänderna är det enklaste och bästa sättet för att hålla tänder och tandkött friskt. Som tandläkare brukar vi lite skämtsamt säga att du behöver bara borsta de tänderna som du vill behålla. Vilket både är roligt och sant.

Det är viktigt att man borstar bort allt plack som sätter sig på tänderna under dagen och natten. Placket består av bakterier och mikroorganismer. Får placket sitta kvar på tanden kan dessa bakterier börja bryta ner tanden och man får då ett hål (karies). Placket kan även mineraliseras och blir då tandsten. Plack och tandsten ger inflammation i tandköttet (gingivit) och senare även tandlossning (parodontit).

En trätandborste med bruna borst och en liten mängd vit tandkräm på marmoryta med beige bakgrund, som påminner om den kvalitetsvård som privata tandläkare eskilstuna tillhandahåller.

Rekommendationer

Man ska borsta 2-3 minuter, två gånger om dagen, morgon och kväll. Fluortandkräm med fluorinnehåll över 1000 ppm, för barn bör det vara under 1000 ppm. Kliniska studier visar att en högre fluorhalt i tandkräm har en bättre kariesreducerande effekt än vad tandkrämer med lägre fluorhalt har (SBU 2002: Att förebygga karies).

Tandtråd eller mellanrumsborstar är ett tillägg som också rekommenderas för att verkligen komma åt mellan tänderna. Bör då användas varje kväll och inte bara kvällen innan man ska till tandläkaren. Genom att använda tandtråd eller mellanrumsborstar så kommer man åt mellan tänderna, där det är vanligast att man får karies.

Munskölj är också riktigt bra om man har problem med karies eller vill vara förebyggande, då bör man använda en munskölj som innehåller hög fluorhalt. Exempelvis Flux 0,2%.

Användning av eltandborste är att rekommendera, dock är det inte så mycket bättre än än vanlig ”manuell” tandborste om den manuella används rätt. Eltandborsten är inte lika teknikkänslig som den vanliga.

Hur ska den vanliga tandborsten vara och användas?

Till och börja med bör borsten vara mjuk. Applicera tandkräm över hela borsthuvudet, borsta sedan metodiskt med små korta drag. Borsta mjukt och lugnt, det blir inte renare för att man tar i hårdare. Borsta en tand i taget, med borststråna i ca 45 graders lutning mot tandköttet för att borsta både tand och tandköttskanten. Arbeta dig genom alla tänder på både utsida, insida och ovanpå. En tand har flera ytor som skall borstas, inte bara ovanpå. Avsluta med att sila skummet från tandkrämen mellan tänderna och spotta sedan ut det. Skölj inte munnen sedan med vatten, då sköljer man bort stor del av tandkrämen. Om man absolut känner att man måste så ska man ta så lite vatten man kan. Denna metod gäller även för eltandborstar.

Rulla till toppen